2/08/2013

Kickstarter - 10 Порад від Samklepav Studio


Samklepav Studio  на власному досвіді розповідає і дає корисні поради, як підготувати, оформити, розмістити і досягти результату на Kickstarter, американсько-британській платформі інвестицій в цікаві проекти. В Україні є аналог - Велика Ідея, здійснення проектів спільнокоштом, але про неї ми дізналися, коли Kickstarter вже запустився і приніс перші надії.
  
          1073 долари - 30 днів - 54 прихильники


1) Перше, що треба знати і прочитати, чи підходить задуманий, розпочатий, чи в стадії завершення вами проект в категорію тих, що приймається на Kickstarter. В них там написано, що це спонсорська платформа для креативних проектів. І головне те, щоб цей проект вже був на якійсь стадії розвитку, щоб було, що показувати і про що розказувати. Люди за кордоном привикли менше вірити словам, більше спостерігати і відчувати все руками. Мистецтво, Комікси, Танці, Дизайн, Кіно, Анімація, Фотографія, Музика, Ігри, Театр і детальніше ТУТ! Це категорії, які гарантовано можуть попасти в Kickstarter і отримати підтримку в світових масах.


2) Отже, проект в рамки категорій попадає, в нашому випадку, це була пластилінова анімація для дітей. Переходимо до основної підготовки. Це створення презентаційного промо-відео, в якому все чітко і оригінально треба пояснити людям. Обовязково - це потрібно робити англійською мовою, але можна і ризикнути з субтитрами)). На Kickstarter є ВІДЕО ПОРАДИ, які допомагають зробити ваш промо-ролік максимально зрозумілий і доступний для майбутніх інвесторів. 

Все це можна відзняти, змонтувати, заспівати в довільній формі, зі своїм креативом, підходом - головне, щоб зацікавило і хотілося допомогти. Чітких рамок по часу немає - можна і на 10 хвилин відео зробити, а можна все вкласти в хвилину. Важливо, щоб у відео обов'язково був творець чи творці проекту, якісь елементи проекту, епізод мультфільму, кіно, фотографії, пісні, інструменти, і таке інше.
Ми знімали наше відео на фотоапарат, поставили його на стіл, кадр особливо не виставляли, потім знімали один одного. Воно вийшло затягнуте, але ми хотіли щиро розповісти все про наш мультфільм. Ви можете знімати на вебкамеру, на мобільний телефон, для Kickstarter це не важливо.


3) Потрібно пам'ятати, яку ціль ви переслідуєте своїм проектом і для чого вам ці гроші. В жодному випадку не потрібно писати про благодійність, допомогу дітям, собачим чи котячим притулкам, будинкам пристарілих і так далі. Гроші потрібно просити на конкретні потреби проекту. Ми просили на ліцензію анімаційної програми, на оренду студії для звукозапису та поліграфію. Конкретні цілі і конкретні суми. Люди читають, слухають і бачaть - куди підуть їхні 5 -10 -20 чи більше зелених.


4) Винагорода - важливий розділ. Ви просите гроші, тому готуйте шось людям на взамін - значки, наклейки, футболки, відкритки, диски, іграшки, виріб (якшо проект шось буде виробляти). Чим більша сума внеску, тим більша і цікавіша винагорода. Прихильники які спонсорують проект люблять подарунки, як і всі люди в цілому. Тому чим вони цікавіші, тим більше шансів. МИ ПРОПОНУВАЛИ!!!


5) Яку суму просити? Це мабуть треба було написати чи не в перших рядках! Все залежить від потреб вашого проекту, реального погляду на речі та кількість друзів, які у вас є по соціальних мережах. Ви це все сумуєте, ділите на 10 і отримуєте кількість людей, які потенційно закинуть якісь долари на ваш проект. Термін часу на збори коштів дають або 30 днів або 60. Статистика Kickstarter каже, що 30-ти денні проекти фінансуються краще. Вам вирішувати. Головне пишіть правду і не літайте в небесах з цифрами. Хоча там є приклади робіт, які зібрали більше 100 000 доларів. Про просування проекту буде далі.


6) Проект є, відео знято, тексти підготовлені, з подарунками визначилися, цифру намалювали Реєструєтеся на Kickstarter і читаєте, що проект з України ви не можете запустити на цій платформі. Так і є, Kickstarter можна розпочати тільки якщо ви з США або Британії, в інших країнах він поки що не працює. Це не проблема виходи є. Перше треба пошукати серед своїх друзів, френдів, друзів друзів чи хтось не живе у цих країнах, має соціальне страхування, рахунок в банку і трохи часу, щоб вам помогти з проектом. Якщо сильно напружитись - добрі люди завжди знайдуться.
Нам допоміг Bohdan Smaha, який колись почав дивитися пригоди Four Roads Walk, так ми і товаришуємо через інтернет. Поправив нам англійські тексти і зареєстрував на своє ім'я. І весь час активно піарив і підтримував нас. Дякуємо БРО Богдану!!!


7) Проект реєструється і проходить два або 4 дні поки його провіряють працівники Kickstarter, щоб все було за правилами. Якщо вони бачать, що шось не так, то ввічливо просять поправити, переробити і дають вам на це час. Нас просили детальніше пропрацювати розділ про Risk and Chalanges. За 4 дні проект стартував. Не бійтеся і не панікуйте, банити вас не будуть, головне зробіть всі поправки одразу.


8) Просування проекту, його піар кампанія - це дуже важливо. Спеціально люди на Kickstarter не заходять і не вишукують саме ваш проект. Тому доля тих, хто випадково на нього натрапив і ще й захотів дати грошей - це від 2 до 5 %. Основне - це ваші друзі, друзі друзів і так далі. Facebook,Twitter, Вконтакті, блоги і таке інше - розішлють вісточку, що ви зробили проект і збираєте гроші. Далі спамлення форумів по даній тематиці (ми писали в анімаційні форуми), головне без фанатизму. Як наслідок з 54 прихильників 10 допомогли баксами. Дивіться пункт 5. - і рахуйте скільки треба мати друзів. Якщо проект потроху фінансується, корисно робити оновлення, додавати нове відео, фотографії, музику, відповідати на коментарі, підтримувати хороший настрій вже тих, хто долучився і майбутніх прихильників. Ми зробили три оновлення, отримали більше 350 лайків на фейсбуку. Але чесно скажемо, Вконтакте майже не задіювали. Медіа - якщо ваш проект настільки цікавий, що журналісти будуть готові написати - це також хороший плюс. Ми дякуємо порталу СВІДОМО, Телекритика, Comments_ua Невеличкі замітки, але ефективні.

9) Наберіться терпіння на місяць або два і продовжуйте вкладати душу і серце в проект. Якщо вам не вдається зібрати поставленої суми, наприклад вам треба 1000 доларів, а у вас всього 920 чи навіть 999, Kickstarter, вам не виплатить суми. Такі от в них правила.


10) Якщо ваш проект успішно профінансується, то пройде 14 днів поки гроші попадуть на американський рахунок, 5% від суми забeре собі Kickstarter, далі доларів 45 зїсть трансфер між банками. Не забувайте і про своїх прихильників, які чекають на винагороди. Kickstarter пришле вам детальну таблицю, хто що і скільки вам допоміг. Далі ви зв'язуєтеся з своїми прихильниками, берети адреси, пакуєте подарунки...життя продовжується.

Samklepav Studio - поки що чекає гроші, і продовжує працювати над мультфільмом для дітей.
Гарного Вам дня!!!

No comments:

Post a Comment